Düğün gelenekleri bölgesel ve toplumsal farklılıklar gösterse de herkesin uyması gereken yasal durumlar da vardır. Bunların başında nikâh gelir.
Genel olarak, bir kadınla bir erkeğin evlilik birliğini kurmasını sağlayacak yasal işleme, nikâh denir. Bu işlem, nikâh memuru önünde, kamuya açık olarak çiftlerin evlenmeyi kabul etmesi ve bunu belgelendirmesidir. Türkiye Cumhuriyeti kanunları nikâh memurunun önünde yapılmayan evlendirmeleri geçerli saymamaktadır. Ülkemizde dini nikâh yasal olarak geçerli değildir.
Nikâh salonları, nikâh işlemlerinin yapıldığı yerlerdir. Genelde yerel yönetimler ve çeşitli vakıflar bu işlerin yapılması için mekânlar düzenlemişlerdir. Medeni kanunun nikâh kıyma yetkisini yerel yönetimlere vermiştir.
Nikâh, genelde davetliler önünde düğün salonlarında da yapılır. Ancak belediye nikâh salonlarında yapılan nikâhlarda bir hayli fazladır. Nikâh merasimi bu salonlarda, nikâh memuru, nikâh şahitleri ve davetliler önünde yapılır. Nikâh işlemleri, birtakım resmi belgeleri önceden yerel yönetim evlendirme müdürlüklerine verilip tarih alınmasıyla başlar, nikâh töreniyle son bulur.
Genellikle her yerel yönetim başkanlığının bir nikâh salonu vardır. Nüfusu kalabalık yerlerin, bir merkezde birden fazla nikâh salonu da olabilmektedir.
Nikâh törenleri,
nikâh salonlarında olabileceği gibi, düğün salonlarında da gerçekleştirilebilir. Günümüzde daha ziyade düğün salonlarında gerçekleşmektedir.